Toleransresan till Polen 26 — 29 april 2013

I april åker 27 elever i åk 3 tillsammans med tre av skolans lärare till Polen med målet att besöka Auschwitz-Birkenau. Förberedelseseminarierna pågår för fullt.
Toleransresorna, med huvudmålet att besöka judiska koncentrationsläger, har en flerårig tradition på Högbergsskolan. Resorna har tidigare gått vartannat år till förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen och vartannat år till koncentrationslägret Theresienstadt i Tjeckien. För tredje året i rad åker historieläraren Suzanne Chiverton till Polen med elever från åk 3. I år får hon även sällskap av lärarna Suana Mujkic och Ahmad Ali. Sammanlagt 27 elever från åk 3 har anmält sitt intresse och de förberedande seminarierna håller nu på för fullt.
- Vi började redan i december med ett inledande seminarium och vi fortsätter med seminarier hela våren fram till resan, berättar Suzanne. Vi ska även ha ett uppsamlande seminarium efter hemkomsten för att diskutera och reflektera över våra upplevelser under resan. Suana och Ahmad ska då också berätta om sina egna upplevelser som flyktingar. På det sättet kopplar vi samman dåtid och nutid.

Under sammanlagt sju seminarier kommer gruppen av elever att se filmer om Förintelsen.
- Filmerna är mest för att väcka tankar, men också för att få kunskap, om Förintelsen. Vi vill att eleverna ska vara väl förberedda inför resan. Den blir intensiv och känslomässig. Det är bra om man är väl förberedd, säger Suzanne.

Bland filmtitlarna finns bland annat spelfilmerna Schindler´s list och Pojken i randig pyjamas men de kommer också att se Emerich Roths ögonvittnesskildring Förintelsens Ögonvittne där överlevaren Emerich Roth berättar om sina egna upplevelser under Förintelsens fasor. Filmen fick skolan som en del av det hederspris som Högbergsskolan erhöll 2012 när vi deltog i Emerichfondens tävling Skolornas fredspris.

Syftet med toleransresorna är att minska främlingsfientlighet och öka toleransen.
- Vi vill inte bara nå ut till de elever som följer med på resan, säger Suzanne. Vi ser resorna som en del av något större. När eleverna kommer hem berättar de om sina erfarenheter för sina kompisar och på så sätt sprider sig toleransen som "ringar på vattnet".

Förra året var det 19 elever som deltog i resan. I år är det 27 elever.
- Vi ser ett ökat intresse för toleransresorna och jag tycker att det ska bli jättekul att resa med en så stor grupp elever. Förhoppningsvis blir det en resa de aldrig glömmer, avslutar Suzanne.
Sidan publicerad 2013-02-11 av